F 21. TABOR FILM FESTIVAL: MEĐUNARODNA KONKURENCIJA KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA - Totally Glamourous

21. TABOR FILM FESTIVAL: MEĐUNARODNA KONKURENCIJA KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA


'Utabori' se na 21. Tabor Film Festivalu 

Eksperimentalni film irskog redatelja Adriana Duncana inspiriran je Robertom Prosinečkim, a u mjuziklu o ex-yu gastarbajterima Yugotransport – svi smo mi u istom autobusu ulogu ostvaruje i Siniša Labrović. 

U međunarodnoj konkurenciji ovogodišnjeg izdanja Tabor Film Festivala prema selekciji Ivana Ramljaka smjestila su se 22 kratkometražna filma od kojih je čak 21 hrvatska premijera, a prema dominantnim motivima i temama kojima se bave svrstana su u četiri kategorije: Dragi ja, Sigurno mjesto, Vrli novi svijet i Preko granice

Skupinu Dragi ja, koja će se prikazati u četvrtak, 6. srpnja s početkom u 21:30, sačinjavaju različiti filmski žanrovi i stilovi ujedinjeni oko teme sebstva kroz posredno, ali i neposredno propitivanje bitka i crta osobnosti u nastojanju definiranja identiteta i čimbenika koji ga oblikuju. 

U konkurenciji je Draga ja, animirani film indijske redateljice Suchane Saha koji govori o ženi u potrazi za samom sobom. Na tom putu, ona se susreće s neugodnostima, traumama i prazninom koja čini njezinu fragmentiranu stvarnost. Sličnom perspektivom bavi se i eksperimentalni film Kvadrirajte krug finske autorice Hanne Hovitie, a donosi priču o kružnom putovanju jedne osobe u (ne)poznati svemir i u samu sebe, u potrazi za osjećajem pripadnosti. U režiji Camille Authouart animirani film Veliki luk bavi se istraživanjem nepoznatog u poznatom prostoru radnju sjedenja na vrhu stepenica Grande Archea i crtanja. Užim slučajem proučavanja bavi se njemačka fikcija Ljudska priroda Mónice Lima, a središnji je osjećaj čežnja para da osnuje obitelj potresena sveprisutnim osjećajem neizvjesnosti. Što se događa na jednom od najizoliranijih mjesta na svijetu u periodu od 90 godina, otkriva kamera redovnika postavljena 1932. godine, a grčki redatelj Neritan Zinxhiria u eksperimentalnom filmu Svjetlost od svjetlosti rekonstruira i dokumentira pronađene snimke. Posljednji u ovoj skupini, eksperimentalni je film irskog redatelja Adriana Duncana inspiriran Robertom Prosinečkim po kojem je nazvan Prosinečki, a govori o vremenu diktature Bena Alija kada jedan čovjek biva otet, mučen i ubijen, te nestaje bez traga, a trideset godina kasnije vraća se kako bi s nama porazgovarao. 

Skupina filmova Sigurno mjesto orijentirana je na opasnosti koje dolaze iz prirodnih katastrofa, ne isključujući pritom zdravstvene tegobe i unutarnje nemire koji čovjekovu egzistenciju odvode u nesigurnost i nepredvidivost života, a gledat ćemo ih u petak, 7. srpnja od 17 sati

Bezimeni čovjek više ne uspijeva nabrojati dalje od šest, a slijed tragikomičnih trenutaka i čudnih susreta postavlja pitanje izmiče li mu svijet. Prilagođeno poznatom djelu avangardnog pjesnika Daniila Kharmsa, Incidenti švicarskog redateljskog para Mische Hedinger i Michela Flück govore o potrazi za smislom. U režiji Lori Felker, nastala je američka fikcija Pacijent koja se isprepliće sa stvarnošću, dok se privatno i izvedeno preklapaju u rutinskom, ali emotivnom danu u medicinskom centru. Ne mogu si pomoći fikcijski je film latvijske redateljice Anne Ansone koji prati prodavačicu sladoleda Estere koja sluša i oponaša razgovore, a zaglavljena u pozitivnoj samoverbalizaciji, ponavlja ih dok im ne povjeruje. Neočekivano uzbudljivo iskustvo donosi indonezijsko ostvarenje Angguna Priambodo Evakuacija mame Emole, a govori o muškarcu kojem je dopušteno izaći iz pritvora kako bi evakuirao majku zarobljenu u selu kojemu prijeti tsunami. Američki animirani film Odmor u režiji Yifana Jianga i Jamesa J.A. Mercera apsurdna je bajka o naravi prirode koja prati studenta kojeg su zadesile nevolje uslijed vulkanske erupcije. 

Također u petak, 7. srpnja od 22:30, na rasporedu je i treća skupina filmova međunarodne konkurencije pod nazivom Vrli novi svijet, a fokus sljedećih filmskih naslova je na budućnosti, njezinim mogućnostima i civilizacijskom napretku uz ponešto suočavanja sa neizbježnim životnim nepoznanicama. 

Američki dokumentarni film Alfa kraljevi u režiji Faye Tsakas i Enriquea Pedraza Botero istražuje dihotomiju između alfa-muškaraca koji zarađuju na mreži i njihovih privatnih ja, oslanjajući se na teme želje, muškosti, seksualnosti, moći i izvedbe. U trenutnoj društveno- političkoj klimi u kojoj se američki san čini nevjerojatnim, subjekti filma bore se s neizvjesnošću o budućnosti, svom mjestu u društvu i vrijednosti svog virtualnog rada. E6-D7 belgijska je znanstveno-fantastična drama u režiji Eno Swinnen o usamljenom stroju koji pronalazi neku vrstu ljubavi u svom naprednom android nasljedniku, no može li podnijeti ljubav prema nekome tko ga čini zastarjelim? Čileanska fikcija Valerie Hofmann AliEN0089 dobitnik je Short Film Special Jury Award na ovogodišnjem Sundanceu, a govori o igračici koja prenosi video svjedočanstva kako bi osudila uznemiravanje koje trpi u video igrici, dok joj stranac ulazi u dom i hakira računalo, brišući granice između stvarnog i virtualnog svijeta. Mali odmak od tehnologije čini finski dokumentarni film Zbogom riječi Laure Rantanen, a priča o knjigama, cikličnosti i prihvaćanju smrti. Mjuzikl o ex-yu gastarbajterima Yugotransport – svi smo mi u istom autobusu njemačka je fikcija Borisa Hadžija, a u jednoj od uloga našao se i Siniša Labrović

Posljednja skupina filmova međunarodne konkurencija prikazat će se u subotu, 8. srpnja od 17 sati, a pod nazivom Preko granice pružit će gledateljima uvid u teme lišavanja slobode i njezina ponovnog stjecanja, kao i ljudskog licemjerja te manjkavosti suvremenog zakonodavstva. 

Njemački eksperimentalni film Nemoj se nikad vratiti redatelja Assafa Grubera zanimljiva je priča o glazbeniku koji intenzivno radi na skladbi, inspiriran umjetnicima koji pripadaju sivoj zoni između modernističkih stremljenja i entuzijazma za nacizam, a čiji radovi spajaju ukus za egzotiku s lokalnim patriotizam, religiozni žar i erotika. Dokumentarni film 45. paralela Lawrence Abu Hamdan razvija se kao geometrijski teorem o apsurdnosti granica i zaštitničkog ili licemjernog zakonodavstva, a anomalija jednog slučaja jurisdikcije postaje vektor za globalno pitanje: neprihvatljiva nekažnjivost ratova dronovima i njihovo kukavičko nasilje na daljinu. Brazilska fikcija Molim vašu pomoć da pokopam čovjeka u režiji Anderson Bardot priča je o brazilskom carstvu kada tijelo queer domorodačkog naroda polako umire na križu, dok je transrodna Ciganka zabranjena od svojeg naroda. Nasred puta stoji vojnik mješanac. Dijete i starica križaju svoje priče kao sudbinske linije na dlanu. U eksperimentalnom filmu Tišina rada Chris Larson replicira 12 prostorija u punoj veličini koristeći predmete izvađene iz napuštene tvornice odjeće u Tennesseeju kako bi zrcalio okoliš radnika te rekreirao arhitekturu tvornice kao studiju antropogenog traga koji ljudi ostavljaju za sobom u prostorima teških ponavljanja. Kraljevstvo straha dokumentarac je s performativnim elementima o srednjoeuropskom izolacionizmu i mržnji prema izbjeglicama, djelomično sniman u Hrvatskoj, a čiji autori Linn Löffler i Kornél Szilágyi dolaze na Festival. U nemogućnosti da pronađe djevojke u raznolikom umjetničkom djelu korejske umjetnice Lee Jung-seob, Chaerin Im kroz eksperimentalni film Ja sam konj razotkriva maštovitu priču o ženama rođenim s polovicom tijela u obliku konja i tigra. Ove žene lutalice suviše su žestoke i slobodne da bi odgovarale ulozi kćeri, supruge i majke u patrijarhalnom društvu. 


Ovogodišnje, 21. izdanje Tabor Film Festivala održat će se od 6. do 9. srpnja u Dvoru Veliki Tabor, a uz kratkometražne filmove iz međunarodne i domaće konkurencije očekuje vas raznovrstan popratni glazbeni i radionički program koji će začiniti ljetne dane i večeri u prirodom bogatom i poticajnom okruženju. 

------------- 

Organizator Festivala je Obnomika d.o.o. 

Partneri projekta su HAVC, Ministarstvo kulture i medija, DHFR, Muzeji Hrvatskog zagorja, Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Općina Desinić 

Sponzori i prijatelji projekta su Annapurna, HEP, Presečki, Veronika, Vetropak, Terme Tuhelj, Terme Jezerčica, ReGalerija, Roses Začretje, Dubravica, DaddyHood, Hiperprodukcija, Ing-jet, Blank, Društvo naša djeca Desinić, Joga u svakodnevnom životu, Kanpak, Audikor, Hiperprodukcija, Wine Hill, Grešna Gorica, Zdolc, Caffe Bar Baza, Kajlander, 


Od 6. srpnja ulaznice je moguće kupiti samo na blagajni (plaćanje isključivo gotovinom), pri čemu cijena dnevne ulaznice iznosi 20, a festivalske 40 eura.

CONVERSATION