F RUN4FH oduševio velikim odazivom - Totally Glamourous

RUN4FH oduševio velikim odazivom

 U nedjelju, 24.9., održan je prvi hrvatski RUN4FH u Parku Maksimir. Na startu se okupilo, unatoč kiši i prohladnom vremenu oko 200 sudionika, što trkača što navijača, kako bi se trčanjem i aktivnim bodrenjem borili protiv porodične hiperkolesterolemije, ozbiljne nasljedne bolesti koju ima preko 15.000 osoba u Hrvatskoj. Osim navedenih sudionika, humanitarnoj manifestaciji nazočili su i organizatori prof.dr.sc Ivan Pećin i akademik Željko Reiner ispred Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora i Zavoda za bolesti metabolizma KBC Zagreb te Berislav Sokač  i Sven Veronek ispred RunCroatia.

„Objavili smo rat kolesterolu! Previše smo bitaka izgubili!“

Revni natjecatelji su se počeli okupljati, unatoč kišovitom i hladnom vremenu,  već i prije 8 sati ujutro kako bi što prije preuzeli svoj startni paket i počeli sa zagrijavanjem uz stručnu palicu prof. Tatjane Plašćar Pećin. Znak za pokret dao je jedan od organizatora u točno 9 sati. Nakon završetka utrke od 5 kilometara, u 10 sati je održana svečana podjela medalja i proglašenje pobjednika. Prvi RUN4FH osvojio je kategoriji trkača Igor Vuković iz Udruge maratonaca SMŽ s vremenom 19 minuta i 41 sekundi a u kategoriji trkačica Martina Horvat s vremenom 22 minute i 29 sekundi.

Osim podjele medalja, to je bila prilika za priznanje hrabrosti i angažmana svih sudionika u promicanju svijesti o porodičnoj hiperkolesterolemiji te za zahvalu svima koji su podržali ovu humanitarnu inicijativu. Događaj se nastavio After Run Partyjem- Rock4FH-rock koncertom  koji je trajao do popodnevnih sati, pružajući priliku sudionicima i njihovim obiteljima da se opuste, razmjenjuju iskustva. Zanimljivo je kako je koncert bio pod palicom mladog, 15 godišnjeg Odina Sokača i njegovog banda Westsiders s gostom iznenađenja, također mladim gitaristom, Matt Pascaleom iz Italije. Naši najmlađi su „Rockali“ protiv kolesterola, pokazujući kako su svjesni da i njih kolesterol može ugroziti i da se ne boje određivanja kolesterola kada kreću u školu.

„Ako se još uvijek ne bavite sportom, neka ova utrka bude početak Vašeg rekreativnog života. Naš partner Run Croatia i mi Vas želimo potaknuti na trčanje i bavljenje sportom, a Run Croatia Vam nudi mogućnost da trčite Hrvatskom kroz cijelu godinu“, poručio je svim trkačima prof. Ivan Pećin po završetku događaja „uz napomenu da svakako, ako niste, da saznate koliki je Vaš kolesterol u krvi!“.

Hvala svim sudionicima, organizatorima i sponzorima koji su doprinijeli uspješnom natjecanju. Njihov doprinos će, nadamo se, pomoći u stvaranju svijesti o porodičnoj hiperkolesterolemiji i pružiti podršku onima koji se s njom bore. 

CONVERSATION