F Hrvatski Telekom objavio Izvještaj o održivosti za 2023. godinu - Totally Glamourous

Hrvatski Telekom objavio Izvještaj o održivosti za 2023. godinu

 


  • Rekordni rezultati u području digitalizacije, zaštite okoliša i resursa te digitalne uključivosti
  • Digitalizacija za bolju budućnost: 361,4 milijuna eura ulaganja, najviše ikad u jednoj godini 
  • Zaštita okoliša i odgovorno upravljanje resursima: 100% 'zelena' električna energija, 3% smanjenje emisija CO2, 4% smanjena potrošnja energije, 41% više recikliranog otpada, prvi vPPA, 139% više zbrinutih elektroničkih uređaja kroz platformu 'Poziv koji ne propuštaš'
  • Digitalna uključivost: Nacionalni programi ulaganja u STEM obrazovanje, digitalnu pismenost, sigurnost djece i mladih na internetu, smanjenje digitalnog jaza i nejednakosti

 

Hrvatski Telekom objavio je Izvještaj o održivosti za 2023. godinu, čime već punih dvadeset godina potvrđuje svoju predanost održivom poslovanju. HT kontinuirano postavlja visoke standarde u izvještavanju o programima, aktivnostima i napretku na području održivog razvoja te društvene odgovornosti i odgovornog korporativnog poslovanja.

 

I u 2023. godini HT je potvrdio položaj tehnološkog lidera i najvećeg privatnog investitora u digitalizaciju kao temelja bolje budućnosti. Kompanija je uložila rekordnih 361,4 milijuna eura, što su najveća godišnja ulaganja u njezinoj povijesti i čak 50,7 posto veća u odnosu na prethodnu godinu. Ova ulaganja, daleko najveća u telekomunikacijskoj industriji, naglašavaju HT-ovu posvećenost daljnjem razvoju infrastrukture za digitalizaciju, koja je ključna u podizanju nacionalne konkurentnosti, poticanju gospodarskog rasta i društvenog napretka.

 

Tijekom protekle godine HT je nastavio razvijati gigabitnu optičku Fiber-To-The-Home (FTTH) mrežu, ostvarivši 20 posto veću pokrivenost u odnosu na prethodnu godinu. HT-ova optička mreža dostupna je za 1,8 milijuna ljudi i proteže se kroz cijelu Hrvatsku, povezujući 132 grada i općine u 20 županija. Investicijom od 135,5 milijuna eura HT je u 2023. godini također osigurao najveći udio spektra na javnoj dražbi za frekvencijske pojaseve. Time je, uz već osvojen najveći udio 5G spektra dvije godine ranije, postavio temelje za daljnje unaprjeđenje usluge i korisničkog iskustva u narednih 15 godina. Tri neovisne analize koje su odvojeno proveli Ookla, umlaut i HAKOM, potvrdile su da je mreža Hrvatskog Telekoma vodeća u Hrvatskoj.

 

Ulaganje u bolju pokrivenost i kvalitetu mreže HT je pratio i razvojem niza modernih ICT usluga koje su omogućile digitalizaciju, modernizaciju i unaprjeđenje poslovanja. Ove usluge, poput OneCity aplikacije, pametnog nadzora potrošnje energenata, pametnog parkinga i veće e-mobilnosti, doprinose razvoju pametnih tvornica i poljoprivrede te povećanju kvalitete života u pametnim i zelenijim gradovima.

 

U području zaštite okoliša i resursa HT ostaje predan ostvarenju ključnih grupnih ciljeva, a to su neto nulta stopa emisija stakleničkih plinova za izravnu i neizravnu potrošnju energije unutar organizacije do 2025. godine, smanjenje emisija stakleničkih plinova u lancu vrijednosti za 55 posto do 2030. godine u usporedbi s 2020. godinom te postizanje klimatske neutralnosti uz potpuno neutraliziranje ugljičnog otiska u lancu vrijednosti do 2040. godine. Klimatski cilj nabave 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora HT je postigao prije više od tri godine. Osim toga, u 2023. godini je smanjio potrošnju energije za četiri posto, a emisije CO2 za tri posto, što je smanjenje od 210 tona CO2, dok je količina recikliranog otpada povećana za 41 posto.

 

Istodobno je HT zaključio prvi virtualni korporativni ugovor (vPPA) o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, čime pokriva značajan dio svojih godišnjih energetskih potreba. Kompanija je započela i postupno gašenje 3G mreže, ubrzavajući prijelaz na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije.

 

HT je pokrenuo platformu 'Poziv koji ne propuštaš' posvećenu zaštiti okoliša, učinkovitijem korištenju prirodnih resursa i savjesnijem upravljanju elektroničkom opremom i otpadom. Kroz ovu inicijativu prikupljeno je i ekološki sigurno zbrinuto rekordnih 30.000 komada male ICT opreme u jednoj godini, pri čemu je samo prikupljenim mobilnim uređajima spriječeno ispuštanje više od šest tona CO2.

 

Broj korisnika e-računa povećao se za 400.000 od 2020. godine. Svi proizvodi T brenda i pametni telefoni iz portfelja Deutsche Telekoma dolaze u održivom pakiranju, a kroz suradnju s poslovnim partnerima i dobavljačima HT je u svojem portfelju povećao i udio partnerskih proizvoda s održivim pakiranjem.

 

Kroz programe digitalne uključivosti kao što su jedinstveni Alati za moderno doba, Generacija NOW, Generacija zajedno, Svijet istih mogućnosti, Digitalni inovacijski inkubator i EU projekt Boomer za starije osobe, HT ulaže u obrazovanje i aktivno radi na podizanju razine digitalne pismenosti djece, mladih i starijih osoba, njihovoj inkluziji u digitalni svijet te stjecanju potrebnih digitalnih vještina i znanja.

 

Tijekom 2023. godine HT je napravio i dodatne iskorake na području materijalnih prava i pogodnosti za zaposlenike, korisničkog iskustva, korporativnog upravljanja i društveno odgovornog poslovanja. Potpisan je novi Kolektivni ugovor koji je omogućio povećanje radnih i materijalnih prava zaposlenika te nove pogodnosti. Time se HT ponovno istaknuo kao odgovoran socijalni partner i najpoželjniji poslodavac u telekomunikacijskoj industriji, što potvrđuju i priznanja za najboljeg poslodavca: po deveti put status Poslodavca Partnera te certifikat 'Equal Pay Champion'. U 2023. godini više od 800 zaposlenika napredovalo je kroz povišice plaća i promjene radnih mjesta, dok je dodatnih 200 zaposlenika bilo uključeno u razvojne programe usko vezane uz njihov karijerni put. Krajem godine, 39 posto menadžerskih pozicija držale su žene, uz potpuni paritet u plaćama s muškim kolegama.

 

Zadovoljstvo korisnika najveće je u povijesti i najbolje na tržištu, čemu su snažan doprinos dali dodatno poboljšanje kvalitete mreže i usluga, kontinuirane edukacije zaposlenika (rast broja sati za 29 posto) te programi fokusirani na korisnika. Prikupljeno je više od 350.000 komentara i povratnih informacija korisnika, što je rezultiralo poboljšanjima korisničkog iskustva. 

 

Kao jedina hrvatska kompanija i jedan od samo tri telekoma u svijetu HT je za napredak u 2023. godini uvršten na World's Most Ethical Companies® listu najetičnijih kompanija na svijetu prema renomiranom Ethisphereu. Treću godinu zaredom HT je osvojio priznanje ‘Hrvatski indeks održivosti – HRIO’ Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Program promicanja mentalnog zdravlja 'Kako si?' proglašen je najboljom inicijativom društvene odgovornosti u Europi, a program 'Svijet istih mogućnosti' višestruko je nagrađen za promicanje raznolikosti, jednakosti i uključivosti.

 

Hrvatski Telekom ostaje predan održivom razvoju s ciljem da u 2024. godini nastavi poticati pozitivne promjene i nadilaziti ograničenja, stvarajući bolju budućnost za sve.

CONVERSATION