F Otkrijte podržavaju li Hrvati koncept body i age neutrality – neutralni stav prema vlastitom tijelu i izgledu - Totally Glamourous

Otkrijte podržavaju li Hrvati koncept body i age neutrality – neutralni stav prema vlastitom tijelu i izgledu

 

Modna tražilica GLAMI.hr je u svibnju provela istraživanje s ciljem stjecanja uvida u ljetne trendove i percepcije vezane uz neutralnost tijela (koncept body neutrality) i dobi. Istraživanje je ispitivalo kako se GLAMI korisnici osjećaju na plaži, jesu li pokušali mijenjati ili prekrivati svoja tijela te kako tjelesni i dobni stereotipi utječu na njihovo ponašanje pri kupovini.

Također, istraživanje GLAMI-ja otkriva raste li podrška Hrvata tjelesnoj neutralnosti i prihvaćanju različitih tjelesnih tipova, odnosno neutralnog stava prema vlastitom tijelu i izgledu. Ova filozofija naglašava važnost ravnoteže i oslobađanja od pritiska vezanih uz izgled.

Koncept body neutrality potiče mentalno stanje u kojem se ne razmišlja previše o estetici ili ljepoti. Umjesto toga, naglasak je na prihvaćanju tijela kakvo jest, bez suvišnog opterećenja oko toga kako izgledamo ili što bi trebalo mijenjati radi prihvaćanja ili samoizražavanja.

Rezultati provedenog istraživanja pokazuju zanimljive trendove i percepcije.

Osjećaji prema tijelu ljeti

Na pitanje kako se osjećaju prema svom tijelu tijekom ljeta u usporedbi s drugim godišnjim dobima, 30 % ispitanika izjavilo je da se osjeća osjetljivije. Ljetne aktivnosti i ljetna odjeća očito povećavaju osjećaj ranjivosti kod ovog dijela populacije. S druge strane, 54 % izjavilo je da se osjeća isto kao i obično, što ukazuje na stabilnu percepciju tijela bez obzira na sezonu. Samo 7 % ispitanika osjeća se manje osjetljivima, dok je 9 % neodlučno.

Percepcija tijela na plaži

Kada je riječ o osjećajima prema vlastitom tijelu na plaži, 17 % ispitanika osjeća se vrlo pozitivno i samopouzdano, dok 37 % ima neke nesigurnosti, ali se općenito osjećaju dobro. Neutralan stav prema svom tijelu na plaži ima 22 % ispitanika. Međutim, 17 % se osjeća donekle negativno zbog svojih nesigurnosti, dok 7 % konstantno ima vrlo negativne osjećaje o svom tijelu na plaži.

Pritisak za promjenom tijela

Istraživanje je također pokazalo da 58 % ispitanika osjeća pritisak da promijene svoje tijelo u pripremi za ljetnu sezonu. Ovo ukazuje na jak utjecaj društvenih i medijskih standarda ljepote. S druge strane, 35 % ispitanika nije osjetilo taj pritisak, dok je 7 % neodlučno.

Izbjegavanje plaže zbog percepcije vlastitog tijela

Zabrinutost oko percepcije vlastitog tijela utjecala je na ponašanje ispitanika, jer 24 % priznaje da su izbjegavali odlazak na plažu ili sudjelovanje u ljetnim aktivnostima zbog zabrinutosti o svom tjelesnom izgledu. Većina ispitanika (71 %) nije izbjegavala ove aktivnosti, dok je 5 % neodlučno.

Stavovi prema prekrivanju tijela

Na pitanje tko bi trebao više prekrivati tijelo ljeti, 77 % ispitanika smatra da ne bismo trebali praviti razliku na temelju izgleda tijela. Samo 10 % vjeruje da bi plus-size osobe trebale prekrivati više, dok 12 % smatra da bi starije osobe trebale biti pokrivenije. Manji postotak ispitanika, 6 %, smatra da svi trebaju više prekrivati tijelo jer je neprikladno pokazivati puno kože, dok 5 % misli da bi osobe s kožnim nesavršenostima ili invaliditetima trebale biti pokrivenije.

Dob i odijevanje

Kada je riječ o tome trebaju li se starije osobe odijevati sukladno svojoj dobi, 75 % ispitanika smatra da ne trebaju, dok 17 % vjeruje da bi starije osobe trebale izbjegavati trendi proizvode i svijetlu odjeću. Dobiveni podaci ukazuju na značajnu podršku za pravo starijih osoba da se izražavaju kroz modu bez obzira na dob. Neodlučnih je 8 %.

Stereotipi o odijevanju

Na pitanje jesu li ikad osjetili ograničenja zbog stereotipa vezanih uz dobno prikladnu odjeću, 80 % ispitanika reklo je da nisu, dok 14 % priznaje da su osjećali ta ograničenja. Ti stereotipi utjecali su na njihov izbor odjeće, potičući ih da nose dužu i odjeću koja više pokriva (21 %), izbjegavaju trendi odjeću (13 %), svijetle boje (16 %) ili usku odjeću (61 %).

GLAMI.hr naglašava važnost promicanja body i age neutralnosti, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada su tijela više izložena. Ovaj istraživački projekt ima za cilj podići svijest i potaknuti pozitivne promjene u percepciji tijela i dobi, kako bi svi korisnici mogli uživati u ljetu bez osjećaja nesigurnosti i pritiska. Provedeno istraživanje dio je kontinuiranih napora GLAMI-ja da razumije i odgovori na potrebe svojih korisnika te da promovira inkluzivnost i pozitivne vrijednosti u modnoj industriji.

CONVERSATION