F Podinut 29 metara visok vodotoranj Haganj - Totally Glamourous

Podinut 29 metara visok vodotoranj Haganj

 

Izgradnja vodotornja Haganj dio je više od 93 milijuna eura vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“.

Projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ (RVS) je javni investicijski projekt izgradnje vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukcije i izgradnje vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije. Osnovna namjena mu je osiguranje kvalitetne pitke vode namijenjene ljudskoj potrošnji u cilju povećanja priključenosti na vodoopskrbnu mrežu, smanjenja gubitaka te povećanja pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković naglasio je kako će ovim projektom 30.000 novih stanovnika dobiti mogućnost priključenja na sustav javne vodoopskrbe, a dodatnih 70.000 stanovnika imat će poboljšanje uvjete vodoopskrbe. „Izgrađeno je i rekonstruirano 425 km sustava te tako nadmašuje brojne druge projekte u Hrvatskoj. Više nije upitna sigurnost vodoopskrbe i ispravnost vode za potrošnju. Na ovom je području mogućnost priključenja bila na 63%, a sada će se ista dići na više od 91%. Gubici će se u mreži smanjiti sa 30 na 20-tak posto što će omogućiti racionalniju vodoopskrbu i trajnu sigurnost na području, te priključenje novih korisnika.“

Kako bi vodoopskrba funkcionirala besprijekorno, potrebna su stalna ulaganja kao temelj daljnjeg razvoja. Trenutno se u Zagrebačkoj županiji vode projekti vrijedni više od 250 milijuna eura od čega je 135 milijuna iz sredstava Europske unije. Sigurnost ovog kraja garantirana je za buduće razdoblje.

Investitor Projekta je Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o., a ukupna vrijednost mu iznosi 93.849.394,00 € bez PDV-a. Projekt se financira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., od čega bespovratna EU sredstva iznose 64.231.714,00 €Sufinanciranje dijela nacionale komponente odnosi se na sredstva Investitora, Hrvatskih voda i sredstva Državnog proračuna. Danas, 12. srpnja 2024. godine u sklopu projekta podignut je zadnji, peti vodotoranj Haganj na području Vrbovca.

Bez ovakvih objekata ne bismo mogli izgraditi vodoopskrbnu mrežu jer ne bismo imali potrebni tlak. Ovaj vodotoranj ga omogućuje, te kako bi se u budućnosti mogla širiti mreža za udaljenija naselja. Ovo je peti po redu vodotoranj koji dižemo u sklopu projekta RVS-a, a svi se nalaze na području Vrbovca“, rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten te dodao: „U Općini Gradec izgrađeno je novih 40 km mreže, te nekoliko stotina priključaka, uz već napravljenih 5.000 priključaka na području grada Vrbovca, a za sve stanovnike svi radovi izvedeni su besplatno. Kraj radova očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine kada će se sve pustiti u pogon.“

Projektom RVS-a omogućen je dugoročni razvoj vodoopskrbe na ovom području. Kapacitet izgrađenog vodocrpilište Kosnica uvelike premašuje trenutne potrebe istoka Zagrebačke županije, a svi magistralni cjevovodi su zamijenjeni, pa u perspektivi od sljedećih 50-tak godina ne bi trebalo biti nikakvih problema s vodoopskrbom na ovom području. Sveukupno će se napraviti više od 9.000 novih besplatnih priključaka.

Ljubica Ambrušec, načelnica Općine Gradec istaknula je kako je ovo povijesni trenutak za općinu i sva njezina naselja. „Zadnji vodotoranj podignut je upravo u našoj općini na području vodoopskrbnog područja Vrbovec. Samo tri naselja, od njih ukupno 20 u općini, pokriveno je vodovodom. Svi koristimo bunare, koji imaju sve manje dotoka vode. Ova prva faza pokrit će 60% mrežne pokrivenosti i već će donijeti veliku promjenu. Zahvaljujem svima koji su pridonijeli ovom projektu, te se nadamo da će se uskoro realizirati i ostatak kako bi imali zaokružili cjelokupni sustav.“

Vodotoranj Haganj je kapaciteta V = 200 m³, težine oko 50 tona i ukupne visine cca 29 m od kote terena. Osnovna konstrukcija se sastoji od rezervoara, nosivog stupa i centralnog temelja. Ugovorena vrijednost radova izvedbe iznosi 646.865,33 €. Ugovor za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbnih cjevovoda i pripadnih objekata sklopljen je sa zajednicom ponuditelja Zagorje gradnja d.o.o., Aquaterm d.o.o. i Kostak d.d. Radove na izvedbi vodotornja Haganj radila je tvrtka Aquaterm d.o.o.

Osnovna konstrukcija vodotornja se sastoji od rezervoara, nosivog stupa i centralnog temelja. Rezervoar i stup tornja su čelične konstrukcije, a temelj je armirano betonski. Nosiva čelična konstrukcija vodospreme V = 200 m3 i ukupne visine H = 29,0 m je čelični cijevni stup visine 21,06 m, od gornjeg ruba temelja do dna rezervoara. Nosivi stup sastoji se iz dva dijela u čijem podnožju je otvor koji omogućava ulazak u stup. Unutar stupa su ugrađene penjalice. Vodotoranj je osvijetljen u unutrašnjosti. U vodotornju su predviđene dvije cijevi i to jedna dovodna – odvodna NO 150 i druga preljevna NO 150. Vodotoranj će se puniti iz precrpne stanice Cugovec čija je gradnja u završnoj fazi. Toranj će služiti za osiguravanje tlaka u cjevovodima i omogućiti daljnje širenje vodoopskrbne mreže.

CONVERSATION