01/08/2024

Napredne metode koje Galaxy koristi za čuvanje vaših podataka uz privatno dijeljenje i poboljšanu zaštitu podataka

 

Zabrinutost zbog narušavanja privatnosti i gubitka vlasništva nad podacima postala je sve češća. Kako tehnologija postaje sve prisutnija u našim svakodnevnim životima, komunikacija se također sve češće odvija online – što znači i dijeljenje osjetljivih i privatnih informacija putem interneta.

Nije uvijek jednostavno pronaći pravi način za sigurno dijeljenje podataka. Na primjer, korisnici znaju biti zabrinuti za sigurnost platformi za razmjenu poruka trećih strana te se znaju brinuti da bi privatne informacije i podaci mogli biti izgubljeni ili ugroženi u slučaju napada na poslužitelja ili u slučaju gubitka pametnog telefona. Stoga, kod povezivanja s drugim uređajima važno se pitati tko može vidjeti vaše podatke i kako ih održati sigurnima.

U tvrtki Samsung uzeli smo sve navedeno u obzir i postavili si za cilj da vas zaštitimo kako biste mogli sigurno i bezbrižno dijeliti svoje podatke s kim god želite.

Privatno dijeljenje uz Quick Share

Jeste li se ikada pronašli u situaciji da želite podijeliti fotografije svoje novorođene bebe ili videozapise s nedavnog odmora, ali ne želite riskirati da nekako završe online ili budu vidljivi bilo kome osim onima kojima ste ih namijenili?

Samsung Galaxy ima ugrađeno rješenje za ovaj problem: Quick Share Private Sharing, funkciju dijeljenja datoteka koja čuva privatnost i omogućava vam da dijelite svoje podatke bez brige.

Uz Private Sharing, vi imate kontrolu nad podacima. Možete osigurati da samo odabrani primatelji mogu otvoriti datoteke koje šaljete – i nitko drugi. Također, možete postaviti dopuštenja i datume isteka pristupa podacima, tako da su isti vidljivi samo određeno vrijeme. Nadalje, možete omogućiti i samo čitanje bez mogućnosti ponovnog dijeljenja, ukinuti pristup podacima kad god želite, ograničiti snimanje zaslona te vidjeti kada je primatelj primio i otvorio datoteku.

Private Sharing čini dijeljenje vašeg sadržaja sigurnim i jednostavnim, a možete podijeliti do 20 datoteka odjednom s ukupnom veličinom do 200 MB. I naravno, sve vaše datoteke su sigurno i potpuno enkriptirane prilikom dijeljenja, zahvaljujući enkripciji baziranoj na blockchain tehnologiji.

Za korištenje Private Sharing funkcije, odaberite datoteku koju želite poslati i dodirnite ikonu Share. Dodirnite Quick Share, a zatim tri točke za više opcija u gornjem desnom kutu. Zatim odaberite Turn on Private Sharing. Nakon što je poruka poslana, možete provjeriti što ste poslali i promijeniti datum isteka ili povući dozvole za dijeljenje.

▲ Select file > Quick Share > Three dots (more options) > Turn on Private sharing

Više ne morate brinuti o slučajnom slanju privatnih fotografija ili datoteka, ili da će vaši podaci doći u pogrešne ruke. Uz Private Sharing putem Quick Sharea, imate potpunu kontrolu nad svojim podacima i nad time s kim ih dijelite, uz uvid u status zajedničkog korištenja datoteka na svakom koraku.

Poboljšana zaštita podataka s end-to-end enkripcijom

Dobili ste obavijest da je nešto pošlo po zlu s web-stranicom koju ste posjetili i da je poslužitelj na kojem su pohranjeni vaši osjetljivi podaci ugrožen – ova situacija zasigurno bi uznemirila mnoge.

Nitko ne želi da im podaci budu otkriveni. Ali uz Galaxy Enhanced Data Protection, možete biti sigurni da su vaši podaci sigurni u Samsung Cloudu.

Počevši od Galaxy S24 serije pametnih telefona, poboljšana zaštita podataka nudi dodatnu zaštitu za Galaxy uređaje kada sinkronizirate ili napravite sigurnosnu kopiju podataka sa Samsung Cloudom.1 Ova značajka smanjuje mogućnost gubitka podataka putem end-to-end enkripcije (E2EE), koja osigurava da se podaci mogu enkriptirati ili dekriptirati samo na vašem uređaju i da ih nitko drugi ne može vidjeti osim vas. Drugim riječima, možete se povezivati s drugim uređajima i ostati sigurni, a vaši podaci bit će zaštićeni čak i ako je poslužitelj ugrožen ili su detalji računa ukradeni.

Kada aktivirate Enhanced Data Protection, tražit će vas se da zapišete kod za oporavak kako biste spriječili gubitak podataka u slučaju da izgubite uređaj.

Za korištenje Enhanced Data Protection funkcije, otvorite aplikaciju Samsung Cloud, dodirnite tri točke za više opcija, odaberite Settings, a zatim Enhanced data protection. Ovdje možete odabrati enkripciju sigurnosne kopije ili sinkroniziranih podataka. Alternativno, možete otvoriti Settings i otići na Security and privacy kako biste pronašli ovu značajku.

▲ Samsung Cloud > Three dots (more options) > Settings > Enhanced data protection

▲ Settings > Security and privacy > More security settings > Enhanced data protection

End-to-end enkriptirani podaci dostupni su samo na uređajima koji koriste značajku Enhanced data protection i ne može im pristupiti nitko drugi, čak ni Samsung.

Znamo da naši korisnici žele uživati u osjećaju sigurnosti, znajući da su njihovi uređaji i podaci zaštićeni. Galaxy omogućava upravo to – da možete sigurno živjeti svoj život, znajući da smo uz vas.

1 Dostupnost i podrška za Enhanced Data Protection mogu varirati ovisno o modelu uređaja i operativnom sustavu.