F Anketa inicijative #BirajZeleno pokazala da građani najčešće bacaju pripremljenu hranu - Totally Glamourous

Anketa inicijative #BirajZeleno pokazala da građani najčešće bacaju pripremljenu hranu

 

Anketa otkriva navike posjetitelja Ilica Q’arta vezane uz otpad od hrane, a chef Mario Mandarić i učenici Centra Slave Raškaj educirali ih o odgovornom korištenju namirnica

#BirajZeleno inicijativa, koja se bavi smanjenjem otpada od hrane, ovog vikenda zainteresirala je brojne posjetitelje manifestacije Ilica Q'art. Chef Mario Mandarić i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, koji su s kompanijom Nestlé partneri inicijative, pripremili su zalogaje po zero food waste principu, podijelili ih posjetiteljima manifestacije te s njima razgovarali kako smanjiti otpad od hrane u domaćinstvu.

Osim ukusnih zalogaja i edukacije, provedena je i anketa o navikama vezanim uz otpad od hrane u kojoj su sudjelovali posjetitelji Ilica Q'arta. Rezultati pokazuju da čak 67 % ispitanika baca hranu tjedno: 37 % jednom tjedno, dok 30 % nekoliko puta u tjednu. Najčešće se baca pripremljena hrana (40 %), svježe voće i povrće (33 %) te kruh i pekarski proizvodi (28 %).

Kao glavni razlog bacanja hrane, 52 % ispitanika navodi da se hrana pokvari prije nego što je stignu iskoristiti, dok 28 % ističe prevelike porcije. Ipak, ohrabruje podatak da 76 % ispitanika obično sprema ostatke za kasnije, dok je čak 90 % njih reklo da su spremni promijeniti svoje navike kako bi smanjili količinu bačene hrane.

Suradnja s Centrom Slava Raškaj i chefom Mandarićem iznimno je važna za ovu inicijativu koja je usko povezana s našim strateškim ciljem smanjenja otpada od hrane. Nadalje, Centar je certificiran za zero food waste koncept koji su implementirali u svoju kulinarsku školu, a chef Mandarić, prepoznat kao istinski zagovornik smanjenja otpada od hrane, savršen je ambasador inicijative #BirajZeleno koja promiče odgovoran odnos prema hrani", istaknula je Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu.

Već petu godinu zaredom inicijativa #BirajZeleno educira građane o odgovornom odnosu prema hrani, a strateški partner za 2024. godinu je Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj kojeg polaze djeca i mladi s komunikacijskim i drugim poteškoćama. U suradnji s renomiranim chefom zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom Mariom Mandarićem, organizirane su edukativne radionice za učenike završnih razreda Centra koji se školuju za kuhare kako bi i oni usvojili znanja o odgovornom i održivom kulinarstvu.

Ova sezona inicijative pokazala je da promjene počinju od pojedinaca, a edukacija o pravilnom gospodarenju hranom može igrati ključnu ulogu u borbi protiv prekomjernog otpada koji ne samo da šteti okolišu, već i narušava kućni budžet. Suradnja s Centrom Slava Raškaj kreirala je dodatnu dimenziju društvene odgovornosti kroz integraciju i podršku osobama s komunikacijskim teškoćama, osnažujući ih da postanu aktivni sudionici u kreiranju održivije budućnosti.

CONVERSATION