06/09/2024

Baška-must have destinacija u kojoj ćete uživati ove jeseni!

 

Malenim kamenim ulicama čuje se žamor ljudi, zveckaju tanjuri i čaše u popularnim restoranima i konobama, plaže su i dalje pune ljudi koji uživaju u ugodnim zrakama sunca i kristalno čistom moru, sve povijesne i kulturne znamenitosti svojim otvorenim vratima pozivaju znatiželjnike na istraživanje. Tako izgleda 'bablje ljeto' u biseru otoka Krka, u Baški. Mjestu specifične povijesti, nevjerojatno zanimljivih sadržaja, ali i onog osjećaja pripadnosti kojeg vam pružaju domaćini. 

Turistička sezona ovdje ne prestaje ulaskom u rujan, baš naprotiv- destinacija se trudi produžiti sezonu bogatom ponudom koja spaja priču o glagoljici, Bašćanskoj ploči, bogatim vinogradima (između Drage Bašćanske i Jurandvora) na kojima nastaje svjetski poznata žlahtina,  priča se priča o tradicionalnoj hrani, ali i istražuju divne plaže luksuznim gliserima koji nalikuju na one filmske... Kad ste u Baški, vrijeme nevjerojatno brzo prolazi pa planirajte uživanje na ovoj destinaciji u trajanju od nekoliko dana. Evo i zašto!

 

Glagoljica na svakom koraku 

 

Na ulasku u Bašku poželjeti ćete stati i ovjekovječiti veliko slovo glagoljice koje će vam zaželjeti dobrodošlicu. Riječ je o slovu- L posvećenom svetoj Luciji zaštitnici vida te simbolu svjetlosti. Skulptura je impozantna,visoka 4,45 m i nije slučajno na ovom mjestu. Naime, ona označava ulazak u Jurandvor u kojem je, u sklopu crkve sv. Lucije (sagrađene na prijelazu 11. u 12.stoljeće), pronađena Bašćanska ploča iz 1100. godine, itekako važan dio hrvatske povijesti posebno hrvatskog jezika i književnosti. Jurandvor je sa svojom prekrasnom pričom o povijesti i kulturi otvoren čitave godine, a voditeljica kompleksa Dana Kružić istaknula je kako je ponosna na to da ovaj lokalitet privlači veliki broj domaćih i stranih turista. Kad je o glagoljici riječ još je jedna žena u Baški posebno ponosna na to što sudjeluje u projektima promocije ovog starog hrvatskog pisma. Branka Polonijo iz Društva Sinjali  ponosno je pokazala Bašćansku stazu glagoljice posvećenu glagoljici i svim glagoljašima kroz našu povijest. Ona je hrvatska povijesna prostorna početnica od A (az) do Ω (omega). Svrha joj je da u bašćanskoj dolini, kraju gdje je otkriven najstariji dokument hrvatske državnosti iz 1100. godine, bude spomenik trajne vrijednosti koji će sve posjetioce ovoga područja uputiti u povijesno-kulturološke značajke i vrijednosti kraja i povijesti hrvatske državnosti. Značaj ove staze prepoznata je njezinim uvrštavanjem u Registar nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture, a svakom 'istraživaču' je dana mogućnost da uz vodič istraže lokacije svakog glagoljaškog slova i skupe sve simbole na jedno mjesto. S ispunjenim oznakama glagoljice dolazi se u TZ Baška po diplomu i prigodan poklon. Odlična atrakcija za male i velike istraživače.

 

Stara gradska jezgra bogate povijesti 

 

Počeci turizma u Baški vraćaju nas u 1904. godinu kad se osniva “Društvo za poljepšanje mjesta”, a dvije godine kasnije i prvi hotel. U ljeto 1908. godine uređeno je i prvo kupalište s pripadajućom kupališnom zgradom, zahvaljujući direktoru praške “Narodne politike” Emilu Geistlichu (danas spomenik na plaži nosi njegovo ime), velikom prijatelju mjesta, koji je pronio glas o ljepoti ovog kraja, zbog čega su prvi gosti bili Česi koji su i danas vjerni mjestu.  O dijelu te povijesti, ali i prekrasnim pričama o tome kako je Baška kao primarno ribarsko i trgovačko mjesto počela okretati svoju pažnju prema izrazitom turističkom potencijalu, te kako su nastali hoteli, kampovi, ali i drugi oblici smještaja uklopljeni u impozantnu povijesnu jezgru čuti ćete krenete li sa vodičem ili samostalno u istraživanje stare gradske jezgre. Pogled će vam privući velika gradska plaža i uske kamene ulice kojima prolazi između prekrasnih kuća. Fasade su posebno ukrašene, na nekolicini njih još uvijek se mogu uočiti specifični dimnjaci 'fumari', a većina kuća ima uske kamene stepenice na kojima se kad sunce zađe vode 'ćakule'. 

 

Filmske plaže, kristalno čisto more 

 

Kad je o Baški riječ svi koji je barem jednom posjete dobro će zapamtiti Velu plažu, najpopularnije odredište kupača u Baški koja je s vremenom postala najprepoznatljiviji simbol mjesta. S pravom je smatraju jednom od najljepših na Jadranu, a od 1999. godine ova je plaža ponosni nositelj Plave zastave kao dokaza visoke kakvoće i standarda plaže.  Tijekom rujna plaža je i dalje u potpunosti u funkciji, s nešto manje gostiju koji uživaju uživaju u privilegiji 'punjenja baterija' bez prevelike gužve. Uz Velu plažu Baška obiluje s tridesetak šljunčanih plaža koje su pristupačne pješice ili barkom.  Barke različitih tipova možete istražiti na samoj rivi, a jedan od najboljih doživljaja je istraživanje okolnih plaža gliserom. Mauro Rubeša, vlasnik Ruby Rent a Boat  će vam na samom ulasku u gliser pokazati mapu s 30-tak prekrasnih plaža u okolici Baške i ovisno o tome što odaberete povesti u istraživanje. Odličan je vodič i skiper pa mu se lako možete prepustiti uživajući u onome što ćete vidjeti. Na nekoliko 'bisera' kad je o plažama ovog kraja riječ – najpoznatijim uvalama Vela i Mala Luka te otoku Prviću koji je najveći nenastanjeni otok na Jadranu, poznat po „senjskoj“ buri. Ovaj otok ima oaze bilja i stanište je bjeloglavog supa (proglašen 1972. godine posebnim ornitološkim rezervatom), a koji krije nevjerojatan broj prekrasnih šljunčanih plaža na kojima možete čak i u ljetu uživati u osami. Zanimljivo je dodati i to da je 1972. otok  zaštićen kao specijalni botanički i ornitološki rezervat. Stanovnici bašćanske kotline otok Prvić koriste za ispašu ovaca i pčela. Med od cvijeta kadulje, s otoka Prvića, izuzetno je cijenjen zbog svojeg specifičnog i ljekovitog sastava. Med izuzetne kvalitete lako se može kušati kad završite kupanje. Ulicama Baške krenite šetnicom  prema crkvi sv. Ivana koja se nalazi na području nekadašnjeg Kaštela Baška, zastanite na jednom od najljepših vidikovaca ovog kraja poznatom po zapanjujućem pogledu na čitavu bašćansku  dolinu i otok Prvić i ne propustite posjetititi vrijednu bašćansku obitelj OPG Vraneković koja nudi med od 100% kadulje sa otoka Prvića, brojne proizvode od meda, ali i jedinstvenu API komoru za inhalaciju 

 

 

 Nekad disko, danas kultni Restoran Mošuna

 

Zamislite sebe kako uživate u mirnom okruženju, daleko od gradske vreve, dok se pred vama pruža prizor čarobnog otoka Krka- tako bi  se najjednostavnije mogao opisati kultni Restoran Mošuna.  Unutrašnjost restorana (ima i veliku natkrivenu terasu) otkriva zanimljivu priču pružajući jedinstveni spoj mira, tipičnog otočkog načina života i odlične gastronomije.. Nekad je ovdje bila suhozidna pastirska građevina (otuda naziv Mošuna), potom kultni disco klub, da bi 2018. godine postala jedan od najpopularnijih Kvarnerskih restorana koji radi tijekom cijele godine. Dobrodošlicu će vam zaželjeti vlasnik, Dario Matejčić, ujedno i vrlo talentiran kuhar koji ne krije ljubav i strast prema poslu kojeg radi. Svakog dana ručno radi domaću tjesteninu, popularne šurlice, koju sljubljuje s tradicionalnim umacima pa ne propustite popularne krčke specijalitete poput šurlica s gulašom, bašćanske janjetine s ražnja, kojoj je čak posvećena i popularna manifestacija Crna ovca (https://www.crnaovca.hr/), koja će vas oduševiti svojim bogatim okusima i aromama.

 

 

Nazdravite danu žlahtinom! 

 

Kad ste u Baški svakako danu nazdravite rashlađenom žlahtinom koju će vam u svom vinskom podrumu ili u vinogradu uz zalazak sunca poslužiti Anton Toni Katunar, vlasnik Katunar Estate Vinery  Proizvodnja vina Katunar Estate Winery uglavnom se oslanja na vlastito grožđe, jer posjeduju preko 200 000 trsova na dva lokaliteta: u Vrbničkom polju i u Bašćanskoj kotlini. Vinograd na položaju Šupele, Sv. Lucija karakteriziraju idealni vinogradarski uvjeti - sam vinograd presjeca 45. paralela, poznate vinarske geografske širine. Idealna orijentacija jug-jugozapad, blizina mora i odlična provjetrenost dozvoljavaju ekološki uzgoj u punom smislu, uz iznimno male potrebe za prskanjem i zaštitnim tretmanima vinove loze (najviše 2-4 prskanja godišnje). Bašćanska mikroklima svojim brojem sunčanih sati, uz morsku refleksiju sunca, položenost i refleksiju velikih vapnenačkih površina omogućava natprosječnu insolaciju sa netipično naprednom vegetacijom za područje Kvarnera. Samo tlo mješavina je crvene zemlje pijeska i kamena, Ph zemlje je visok, uz tragove posolice nošene burom.  Od suhih bijelih do slatkih crnih vina imaju kolekciju u kojoj se nalazi 14 različitih vrsta vina. Za ljubitelje bijelih vina tu je kraljica ovog  kraja – žlahtina sv. Lucija, dok će ljubitelje crnih vina oduševiti izbor između internacionalnih, nacionalnih i domaćih sorti poput debejana, sansigota, kamenina (autohtone krčke sorte), plavca malog (autohtona hrvatska sorta), syraha, grenachea, merlota (internacionalne sorte) 

 

Jesen je stvorena za Outdoor Baška 

 

Jesen, topla i sunčana idealna je za uživanje u outdoor aktivnostima. Baška se može pohvaliti s oko 120 km uređenih i markiranih pješačkih staza, od kojih je najatraktivnija i najpoznatija staza „Put ka Mjesecu“ koja vodi prema „Mjesečevom platou“ kulturnom krajoliku koji krije suhozide, mošune, bunare, lokve, mrgare i najstariji ornitološki rezervat na svijetu Kuntrep. Stjenovit, obalni krajolik koji okružuje Bašku impresivan je i privlači brojne posjetitelje. Staza Put ka Mjesecu, duga je 7,5 km prilagođena šetačima i biciklistima. Na stazi vas očekuju vidikovci sa zapanjujućim pogledom na bašćansku dolinu, otok Prvić, morsko plavetnilo i Velu plažu, a tijekom istraživanja pješice ili biciklom na putu se mogu susresti bašćanske ovce, magarci i druge autohtone životinje. Prekrasni krajolici prepuni su ljekovitog bilja, pa bašćansku kotlinu čine iznimno zdravim okruženjem. Upravo su osebujne klimatske prilike uvjetovale razvoj različitih kultura, poput vinove loze, smokve i masline. Volite li adrenalin svakako isprobajte doživljaj znan kao  "Šetnja među krošnjama" koju organizira Zipline Edison. Riječ je o jedinstvenoj atrakciji na otoku Krku a i šire, namijenjen obitelji i ljubiteljima pustolovina. Smješten je na prijevoju Treskavac uz državnu cestu D 102 u neposrednoj blizini poznate staze glagoljice tj. na vidikovcu kod glagoljskog slova A. "Šetnja među krošnjama" posjetiteljima omogućava nezaboravni doživljaj kroz vožnju terenskim vozilom, hodanje po nezaboravnim krajolicima, spuštanja sajlama i to sve na više od 2 km dužine.


Početna točka je ujedno i najviša točka Zipline-a te Vam daje i najljepšu sliku, pogled na sam jug otoka Krka, Bašku i otok Prvić. Vožnja života u ukupnom trajanju od otprilike dva sata na mnogobrojnim sajlama s pogledom na Jadransko more i prekrasan krševit krajolik jedan je jedinstven doživljaj koji možete doživjeti i ponijeti sa sobom. Zahvaljujući prirodnim i klimatskim uvjetima u okolici Baške nalaze se visoke stijene, koje su pravi mamac za ljubitelje slobodnog penjanja pa ne čudi kako su u ovom kraju čak četiri sportska penjališta s više od 100 opremljenih smjerova različitih težina.


Jubilarno 10. izdanje Baška Outdoor Festivala održati će se od 11. do 13. listopada nudeći savršenu kulisu za jesenski aktivni odmor te spajanje sportskih aktivnosti na otvorenom i uživanje u čarima netaknute prirode bašćanske doline. Uz čak pet atraktivnih outdoor sportskih programa (od trail trčanja, brdskog biciklizma, planinarenja do penjanja na stijeni i zip line doživljaja) manifestacija će biti popraćena i koncertnim nastupima te mnoštvom aktivnosti u kojima će svatko pronaći avanturu za sebe. Sve informacije potražite na www.visitbaska.hr