F Najpopularniji hrvatski Lexus slavi 20. rođendan: Povijest će ga pamtiti zbog novog koncepta koji nudi jedinstveni osjećaj za volanom - Totally Glamourous

Najpopularniji hrvatski Lexus slavi 20. rođendan: Povijest će ga pamtiti zbog novog koncepta koji nudi jedinstveni osjećaj za volanom

 

NX u nazivu modela kratica je za “Nimble crossover”, što u prijevodu znači “okretni crossover”. Ovaj kompaktni luksuzni crossover službeno je predstavljen 2014. godine, a do sada su predstavljene njegove dvije generacije.

Lexus se u svojoj povijesti može pohvaliti brojnim modelima koji su ostavili veliki trag na tržištu automobila. Među takve modele spada i model NX, najprodavaniji europski, ali i hrvatski Lexusov model koji je ove godine proslavio svoj okrugli, 20. rođendan na cestama.

NX u nazivu modela kratica je za “Nimble crossover”, što u prijevodu znači “okretni crossover”. Ovaj kompaktni luksuzni crossover svjetlo dana ugledao je 2014. godine, a do sada su predstavljene njegove dvije generacije te nekoliko redizajna kojima Lexus svako toliko osvježi ovaj popularni model.

Smješten je između velikog modela RX i manjeg modela UX, a poznat je i kao model kojeg najviše biraju oni koji prvi puta kupuju Lexus.

Funkcionalni dizajn

Filozofija dizajnerskog jezika modela NX i u prvoj i u drugoj generaciji ostala je ista. No, dvije se generacije ipak razlikuju jer druga generacija predstavlja novo poglavlje Lexusovog dizajna.

Siletom je model sličan kada uspoređujemo prvu i drugu generaciju, a najveća razlika u vanjskom dizajnu je ta što su u drugoj generaciji linije karoserije oštre, dok su u prvoj generacije one bile puno zaobljenije.

U sadašnjem izdanju, te oštre, pomalo samurajske linije karoserije koje se isprepliću s elegancijom svojstvenom Lexusovima autima, daju ovom modelu ozbiljan, moderan, pomalo i futuristički izgled, a zbog čega se NX bez obzira na svoje kompaktnije dimenzije bez problema može “nositi” sa svojom većom i starijom braćom iz ponude.

Japanci za njega kažu da ga krasi “funkcionalna ljepota” koja se nastavlja i u unutrašnjosti gdje se pak osjećaju dvije temeljne japanske filozofije koje su stup svakog Lexusa - Takumi i Omotenashi. Zahvaljujući filozofiji Takumi majstora, svaki je Lexus kvalitetan i pouzdan, dok se zbog omotenashi filozofije svatko tko sjedne u Lexus osjeća kao da je u svom vlastitom domu.

U središnjem dijelu armaturne ploče nalazi se multimedijski sustav s dodirnim ekranom dimenzija 14 inča kojime se može upravljati i putem glasovnih naredbi. Zbog velikih dimenzija ekran je jako pregledan, a na njemu se namještaju brojne opcije i funkcije koje Lexus nudi.

Provjerena hibridna tehnologija

Lexus NX dolazi u čak šest različitih paketa opreme koje kupci mogu odabrati ovisno o svojim preferencijama. Ovisno od opreme, auto dolazi kao 2.5 hibrid (HEV) ili 2.5 priključni hibrid (PHEV), a može doći i s pogonom na sva četiri kotača.

Lexusova hibridna tehnologija nadaleko je poznata kao jedna od kvalitetnijih u svijetu. Ne čudi, jer nju japanski proizvođač razvija već preko 20 godina.

Novi inovativni koncept

Osim po svojim pouzdanim i kvalitetnim automobilima, Lexus je poznat i kao brend koji je u automobilsko tržište uveo brojne inovacije. Svaki model karakterističan je po nekoj svojoj posebnosti, a model NX u povijesti će ostati zabilježen kao auto u kojem se prvi puta pojavio koncept Tazuna.

Ovaj koncept inspiriran je jahačem i njegovim uzdama, odnosno korištenjem uzda. Ovim konceptom, povezanost s automobilom veća je i intuitivnija te je poboljšan osjećaj da se autom može upravljati baš onako kako vozač želi.

Sukladno tom konceptu, u Lexusu NX sve je podređeno vozaču, odnosno njihovom poznatom motu kojeg se drže - “ruke na volanu, pogled na cesti”.

Nakon što je koncept doživio premijeru u modelu NX, Lexus ga je implementirao i u neke svoje druge novije modele.

Ne čudi da je upravo NX jedan od najprodavanijih Lexus modela u Europi. Kompaktne dimenzije i njegova agilnost savršene su za uske gradske ceste i ulice, a zahvaljujući novim inovativnim tehnologijama i idejama kojima nas Lexus svako malo iznenadi, vožnja modela NX čisti je užitak za svakoga tko sjedne u njega, gdje god da se na Starom kontinentu našao.

CONVERSATION