F POČETAK POVIJESNE OBNOVE JEDNOG OD NAJVAŽNIJIH SPOMENIKA KULTURE - Totally Glamourous

POČETAK POVIJESNE OBNOVE JEDNOG OD NAJVAŽNIJIH SPOMENIKA KULTURE

Danas 5. rujna 2024. godine, u prostorijama Gradske vijećnice Grada Svete Nedelje, svečano je potpisan ugovor o cjelovitoj obnovi dvorca Kerestinec. Ugovor, vrijedan 4.621.266,39 EUR (s PDV-om), potpisali su gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec i direktorica tvrtke SPEKTAR GRADNJA d.o.o. Biljana Čondrić.

Ovaj projekt predstavlja ključan korak u očuvanju kulturne baštine i povijesnih građevina na području Svete Nedelje. Dvorac Kerestinec, koji datira iz renesansno-baroknog razdoblja, izgrađen od strane obitelji Erdödy, spomenik je kulture 1. kategorije. Njegova obnova nije samo nužna za očuvanje ovog povijesnog bisera, već i za buduću upotrebu dvorca u razne kulturne, društvene i turističke svrhe.

Ovo je najveći pojedinačni iznos koji je Grad Sveta Nedelja dobio za jedan projekt unatrag 7 godina, a nakon dugogodišnjih procesa pripreme, ovaj povijesni dragulj konačno kreće u obnovu. Gradonačelnik Dario Zurovec tom je prilikom istaknuo: „Ovaj projekt nije samo obnova jedne povijesne građevine, već i ulaganje u budućnost naše zajednice. Dvorac Kerestinec predstavlja našu povijest, identitet i kulturnu baštinu, te je naša obveza osigurati da se očuva za buduće generacije. Projekt obnove je jedan od najvažnijih projekata našeg grada, jer predstavlja sinergiju povijesti i budućnosti. Ovaj dvorac nije samo simbol naše kulturne baštine, već i potencijalni pokretač razvoja kulturnog turizma i lokalne zajednice. Vjerujem da ćemo, uz podršku naših sugrađana i partnera, pretvoriti Kerestinec u mjesto gdje se povijest susreće s modernim potrebama“.

Direktorica tvrtke SPEKTAR GRADNJA d.o.o., Biljana Čondrić, dodala je kako im je zadovoljstvo što su odabrani za izvođače radova. „Radovi će obuhvatiti kompletno unutarnje uređenje objekta, uređenje atrija i svih fasadnih površina, te podrazumijeva različite vrste radova od obrtničkih i građevinskih do restauratorskih i kiparskih. Dvorac je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro pa će izvedba biti zahtjevnija zbog čuvanja materijala i estetike, a bit će potrebni i specifični radovi poput oslikavanja, kiparskih tehnika i očuvanja drvenih dijelova. Naša tvrtka ima dugogodišnje iskustvo u obnovi povijesnih građevina, te smo sigurni da ćemo ovaj projekt realizirati u skladu s najvišim standardima, poštujući povijesnu i kulturnu vrijednost dvorca Kerestinec.“

Projekt obnove dvorca Kerestinec najveći je EU projekt Grada Svete Nedelje, koji je u cijelosti sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Ukupna sredstva namijenjena potpunoj obnovi dvorca iznose 13.749.100,60 €. Ovaj projekt omogućit će da dvorac, nakon završetka radova, ponovno zablista u svojoj punoj ljepoti, spreman za sigurno i nesmetano korištenje.

Radovi na obnovi dvorca trebaju biti završeni do 30. lipnja 2026. godine, čime će dvorac Kerestinec postati ne samo simbol kulturne baštine, već i centar društvenih i kulturnih događanja u budućnosti.

Dvoac Kerestinec, smješten u istoimenom mjestu u blizini Svete Nedelje, izgrađen je krajem 16. stoljeća kao rezidencija ugledne plemićke obitelji Erdödy. Svojim renesansno-baroknim stilom, dvorac je jedan od najvažnijih primjera arhitekture tog razdoblja u Hrvatskoj. Zbog svoje povijesne i arhitektonske važnosti, 1960. godine proglašen je spomenikom kulture 1. kategorije.

Unatoč svojoj bogatoj povijesti, dvorac Kerestinec je tijekom godina bio izložen značajnim oštećenjima, pogotovo tijekom serije potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije. Zbog toga je obnova postala prioritet za očuvanje njegove povijesne i kulturne vrijednosti. Ovim projektom cjelovite obnove, dvorac će dobiti novu priliku da postane središte kulturnih i društvenih aktivnosti, čuvajući pritom svoju bogatu povijest za buduće generacije.

CONVERSATION