F Popularno izletište Pomona proslavilo 10 godina, otvoren vidikovac sv.Florijan - Totally Glamourous

Popularno izletište Pomona proslavilo 10 godina, otvoren vidikovac sv.Florijan

 

Samo 80 kilometara od Zagreba nalazi se prekrasno imanje na kojem se možete zabaviti u divnoj prirodi, hraniti životinje, spavati 'po starinski' , jesti domaću hranu, ali i uz čašicu vina popeti se na 25 metara visok vidikovac sv.Florijan, sad već idealno mjesto za različite proslave 

Samo osamdesetak kilometara od Zagreba, u blizini Rogaške Slatine nalazi se imanje Pomona. Ime mu je dao vlasnik Janko Zupanec, ekonomist koji je posao u uredu zamijenio radom na imanju,  tražeći naziv za ovaj netaknuti raj na zemlji. Pomona u prijevodu božica voća i povrća, već sada je popularna po jedinstvenom sadržaju i finim eno-gastro užicima ovih je dana u posebnom fokusu brojnih posjetitelja. Kako i nebi kad se na ovom imanju je i službeno, u prisustvu najznačajnih ljudi Slovenije prije kalendarskog početka jeseni otvoren i vidikovac sv.Florjan.  Riječ je o 25 metara visokom tornju za čiju je izgradnju bilo potrebno 30 tona čeličnih spojeva i 80 m2 od lijepljenog drva ariša. U potpunosti je uklopljen u prirodu a ono što oduševljava je i rasvjeta koja vidikovac pretvara u dnevnu ali i večernju atrakciju. Pogled na samom vrhu je jedinstven- seže sve do naselja sv.Florijan (po čemu nosi ime) , ali i do Donačke gore i Hrvatske. 

- Osnovna ideja za vidikovac rodila se prije godine dana kad smo službeno otvorila poučnu turističku stazu Sprehod med debli (šetnja među drvećem) na kojeg smo posebno ponosan. Riječ je o vijugavom 120 metara dugom mostu koji povezuje prednji i stražnji dio imanja a koji vijuga u skladu s prirodom u kojoj se nalazi. Naime kad smo ga stvarali nisam dao da se odreže niti jedno stablo nego se vijugavi most visok 6 metara morao prilagoditi krošnjama kroz koje prolazi. Na kraju tog puta- nalazi se danas drveni vidikovac koji pruža mogućnost pogleda na divnu prirodu u koju je ovo imanje uklopljeno.  Kako je Pomona postala imanje s brojnim sadržajima sretan sam da je posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista, ali i Hrvata koji su Pomonu prepoznali kao idealnu vikend destinaciju- rekao je Janko i dodao kako je vidikovac sv.Florijan jedna od omiljenih atrakcija.  Dodao je i to da osluškujući potrebe suvremenih putnika pomalo i mijenja izgled imanja- dio voćnjaka će tako pretvoriti u zelenu površinu na kojoj će izgraditi glamping. Puno ljudi, kako kaže, voli spavati ovdje, pa često nedostaje slobodnih mjesta. Kako ne želi 'zidati' nove objekte, svima koji žele ovdje boraviti ponudit će konfor u zelenilu prirode.

Zrak je ovdje poseban, priroda umirujuća a kad pogledate okolo vidite da je sve planski osmišljeno. Ispod mosta, a među 17 različitih vrsta stabla nalazi se desetak hrpi posloženih trupaca u kojima je Janko izbušio 6300 rupa u koje je stavio micelije shiitake gljiva. Dok slušate o gljivama i njihovom životu na ovom mjestu prenut će vas neobična buka. Na sredini mosta, uz prirodno napravljenu baru u svojoj svakodnevici uživa velika obitelj svinje autohtone slovenske pasmine Krškopoljac, koja je spašena od izumiranja. Takva se pasmina ne može uzgajati u zatvorenom prostoru, pa im je meso zbog ishrane, stalnog pokreta, posebnog okusa i vrlo cijenjeno. Kao atrakcija najmlađima svakako je hranilište za čunke kako Krškopoljce naziva Janko.  

Cijelo imanje Pomona je lijepa, zaokružena priča i prava oaza mira i spajanja s prirodom.  Na samom ulazu nalazi se restoran u kojem se može uživati u domaćoj hrani pripremljenoj od namirnica iz  vrta imanja, koju s osmijehom na licu kuhaju i poslužuje domćica  Andrea.  Kad ste ovdje svakako kušajte domaću juhu, pohanu piletinu, julienne povrće, ali i svinjetinu pripremljenu na različite načine. Za desert najbolju na svijetu štrudlu od jabuka.  U podrumu ispod restorana nalazi se velika dvorana koja je do danas ugostila na stotine uzvanika svadbi, rođendana, ali i slikarska kolonije o čemu svjedoče slike na zidovima. Na ulazu u imanje nalazi se i mali obiteljski hotel s osam soba koje nose naziv voća koje ovdje uspijeva. Ključevi vas tako vode u sobe jabuka, kruška, dunja koje su ovisno o voću tako i dekorirane. No, ovo je klasika - reklo bi se u svakoj priči o imanju. Po čemu je Pomona drugačija? Uz domaćinski osjećaj, finu hranu i ugodan ležaj, bio bazen s pogledom na Donačku goru, Pomona nudi puno više. I tu počinje  ta posebna priča o neobičnom mjestu u Sloveniji, o 'raju na zemlji' koji je toliko blizu Zagreba da ga je šteta ne istražiti.

"Sretan sam da predanim radom zaokružujem priču o suživotu čovjeka i prirode. Pomona radi čitave godine, zanimljiva je u svakom godišnjem dobu i idealno je mjesto za vikend bijeg posebno onih koji žive u velikim gradovima" - zaključuje Janko dodajući kako je svoj dolazak potrebno samo najaviti telefonski, pa dok vi putujete prema ovom mjestu za vas se kuha i priprema fina hrana, hladi vino ili dječji sok, ali i uređuje soba u kojoj ćete prespavati. Cijene? Dodajmo i to - jako povoljna hrana i smještaj, u kojem je doživljaj i gostoprimstvo neprocjenjivo!

CONVERSATION