F Samo 15% Europljana zna kako poboljšati svakodnevicu koristeći umjetnu inteligenciju - Totally Glamourous

Samo 15% Europljana zna kako poboljšati svakodnevicu koristeći umjetnu inteligenciju

 

Prema novim brojkama koje je objavio Samsung Electronics, samo manji dio Europljana se osjeća sigurnim u svoju sposobnost korištenja umjetne inteligencije u svakodnevnom životu.

Istraživanje provedeno među više od 11 000 ljudi u deset europskih zemalja otkrilo je da više od polovice ispitanih želi da im umjetna inteligencija pojednostavi život (53 %), poboljša zabavu i unaprijedi kvalitetu života.

Međutim, samo 15 % Europljana tvrdi da zna kako unaprijediti svoj život pomoću AI-a, dok 38 % navodi da se ne osjećaju uključenima u trenutne rasprave o umjetnoj inteligenciji.

Na pitanje da ocijene svoje razumijevanje tehnologije, ispitanici iz Poljske najčešće su izjavili da donekle razumiju umjetnu inteligenciju (23 %), dok se ispitanici iz Ujedinjenog Kraljevstva osjećaju najmanje sigurno u svojim znanjima među ispitivanim zemljama (11 %), što dokazuje mogućnost kulturnih i obrazovnih utjecaja na njihove stavove.

Podaci objavljeni u novom izvješću tvrtke Samsung pod nazivom Intelligent Living: How AI is Enhancing Everyday Experiences također otkrivaju široko rasprostranjenu želju za poboljšanjem i unaprjeđenjem naše svakodnevice uz pomoć umjetne inteligencije, , uz specifične prioritete potrošača za ovu ključnu tehnologiju.

Kako umjetna inteligencija postaje prisutnija u svim aspektima našeg života, od algoritama koji određuju što biramo za zabavu do pametnih uređaja koji predviđaju naše potrebe kod kuće, više od polovice Europljana (53 %) želi da im ova tehnologija olakša život. Fizički poslovi poput čišćenja visoko su ocijenjeni kao ciljevi za primjenu AI-ja, čak se nalaze iznad pomoći s kućnim računima (21 %).

Međutim, taj optimizam nije praćen jednakim zanosom – samo trećina ispitanika (38 %) izjavila je da sa zanimanjem promatra sve veću ulogu umjetne inteligencije.

Dr. Chris Brauer, direktor inovacija na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu i glavni direktor za inovacije u tvrtki Symmetry, komentirao je: „Pravo obećanje umjetne inteligencije jest da može promijeniti naše svakodnevne rutine, ne zasjenjujući, već nadopunjujući ono što najviše volimo raditi. Kako AI postaje sve više integrirana u naše uređaje, njezina prava vrijednost bit će procijenjena prema tome koliko dobro pojednostavljuje zadatke, poboljšava kvalitetu života i čini svakodnevne interakcije lakšima, bez dodavanja složenosti.”

Umjetna inteligencija u domu

Istraživanje je pokazalo da je povezanost važan prioritet za Europljane, pri čemu je 42 % ispitanika izrazilo želju da AI bolje povezuje uređaje unutar njihovih domova. Također, isti postotak (42 %) smatra da će AI poboljšati njihov život kod kuće, dok je gotovo četvrtina (24 %) navela da je pametno upravljanje domom najpoželjnija značajka umjetne inteligencije.

• Čišćenje i usisavanje istaknuli su se kao glavne aktivnosti za koje bi željeli pomoć AI-a, pri čemu je 33 % ispitanika iskazalo interes za AI rješenja koja bi preuzela te zadatke.

• Nadalje, 28 % ispitanika zanima AI koji može pomoći u čišćenju kuhinjskih aparata, dok 25 % traži pomoć u pranju posuđa.

• 23 % ispitanika izrazilo je interes za AI značajke koje bi pomogle u pripremi obroka i vođenju popisa za kupovinu namirnica.

• Ove želje nadmašuju tradicionalnije zadatke poput upravljanja kućnim računima i financijama, koje je odabralo samo 21 % ispitanika.

Sigurnost je, međutim, značajna briga. Kako bi se pojačalo povjerenje, 37 % ispitanika navelo je da su redovita sigurnosna ažuriranja ključna, 34 % je istaknulo važnost 24-satno aktivnog praćenja prijetnji, dok je 27 % kao najvažniju značajku umjetne inteligencije u budućnosti izdvojilo potpunu sigurnosnu zaštitu. Ovi uvidi naglašavaju potrebu za AI tehnologijama koje nisu samo inovativne, već i sigurne.

Tim Hospedales, voditelj Samsung istraživačkog centra za umjetnu inteligenciju u Cambridgeu, komentirao je: „U Samsungu vjerujemo da AI treba poboljšati našu svakodnevicu tako što će biti nevidljivi pomoćnik koji pojednostavljuje zadatke bez zahtijevanja pažnje. Naša je uloga stvarati tehnologiju koja je jednako intuitivna koliko i moćna, te se prirodno uklapa u rutine korisnika, omogućujući im usmjerivanje na ono što je uistinu važno.”

AI za prioritiziranje strasti

Oko dvije trećine (66 %) Europljana želi više vremena za bavljenje omiljenim aktivnostima, pri čemu 37 % vjeruje da im AI može pomoći u postavljanju njihovih strasti kao prioriteta, dok 41 % očekuje da će im AI poboljšati ono što mogu stvoriti.

Potrošači žele unaprijediti iskustva u kojima već uživaju, poput putovanja, igranja videoigara i gledanja televizije. To potvrđuju i rezultati ankete, koji pokazuju da najpoželjnije AI značajke uključujuprijevod u stvarnom vremenu (23 %) i načine rada koji unaprjeđuju kvalitetu slike (27 %) te otkrivaju pozadinsku buku kako bi prilagodili kvalitetu zvuka (27 %) za još potpunije iskustvo gledanja.

Personalizacija je također ključni trend, posebno u području zdravlja i wellnessa. Polovica ispitanika (50 %) želi koristiti AI za prevenciju bolesti, umjesto čekanja na liječenje. Točnije, 32 % ispitanika izrazilo je želju za korištenjem AI-a za prilagođene planove prehrane, 24% za rutine vježbanja, a 34 % za prilagodbu životnog stila temeljene na individualnim zdravstvenim podacima. Sličan udio (31 %) zainteresiran je za upotrebu AI-a za praćenje i poboljšanje obrazaca spavanja.

Međutim, unatoč rastućem interesu za AI u zdravstvu, još uvijek postoji određeno nepovjerenje među onima koji trenutno ne koriste ovu tehnologiju, pri čemu samo 17 % ispitanika navodi da bi koristilo AI za svakodnevno praćenje zdravlja. Nadalje, unatoč želji da AI poboljša kvalitetu slike i zvuka na televizorima, 28% ispitanika izjavilo je da ih nijedna AI značajka u području kućne zabave ne zanima, što možda odražava nedostatak svijesti o njenim potencijalnim mogućnostima.

Ovi podaci naglašavaju važnost daljnjeg razvoja i bolje komunikacije o prednostima i pouzdanosti AI značajki i uređaja u području zdravlja. Također ističu vrijednost snažnih sigurnosnih mjera, redovitih ažuriranja i transparentne komunikacije kako bi se izgradilo i održalo povjerenje potrošača.

Dr. Chris Brauer, glavni direktor za inovacije, Symmetry zaključio je: „Budućnost umjetne inteligencije je u tome da je neprimjetno ugradimo u naše svakodnevne živote – ne samo kod kuće, već u svim urbanim sredinama. Dok napredujemo, etička razmatranja su ključna – osiguravajući da AI ne samo da unapređuje društvenu jednakost, već i pomaže u izgradnji pametnijih, održivijih okruženja. Naš cijeli sektor trebao bi slušati potrošače, naglašavati sigurnost, inkluzivnost i praktične prednosti, tako da AI može postati svjetski pokretač promjena."

Napomena o metodologiji

Ovo istraživanje provedeno je između 11. srpnja i 19. srpnja 2024. kako bi se procijenili stavovi javnosti prema umjetnoj inteligenciji diljem Europe. U istraživanju je sudjelovalo 11000 odraslih osoba iz deset zemalja: Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Švedske, Finske, Norveške, Danske i Poljske, pri čemu je svaka zemlja pridonijela s 1000 ispitanika, osim Ujedinjenog Kraljevstva koje je imalo 2000 ispitanika.

Cilj istraživanja Intelligent Living: How AI is Enhancing Everyday Experiences je bio razumjeti razinu javnog znanja i interesa za AI, usredotočujući se na to kako potrošači doživljavaju ulogu AI-ja u njihovim svakodnevnim životima, koje značajke najviše žele te njihove brige, posebno oko sigurnosti i privatnosti. Dobiveni podatci pružaju dragocjene uvide u način na koji potrošači diljem Europe danas komuniciraju s umjetnom inteligencijom i što očekuju od nje u budućnosti, oblikujući plan razvoja umjetne inteligencije koji odgovara potrebama i preferencijama potrošača.

Cijeli izvještaj možete pronai u prilogu.

Svi ispitanici - Što od sljedećeg opisuje vašu razinu razumijevanja umjetne inteligencije?

Ne razumijem – 10 %

Imam malo razumijevanja, ali ne znam kako to mogu koristiti u svakodnevnom životu – 25 %

Imam određeno razumijevanje i određeno znanje o tome kako to mogu koristiti u svakodnevnom životu – 32 %

U potpunosti razumijem, ali ne znam kako to mogu koristiti u svakodnevnom životu – 17 %

U potpunosti razumijem i kako ga mogu koristiti u svakodnevnom životu – 15 %

Svi ispitanici - Za koje biste zadatke, ako ih ima, željeli da vam AI pomogne? Odaberite sve što je primjenjivo.

Čišćenje i usisavanje kuće – 33 %

Praćenje troškova grijanja ili potrošnje energije – 29 %

Čišćenje kuhinjskih aparata, poput pećnice ili hladnjaka – 28 %

Pranje suđa i čišćenje kuhinje – 25 %

Organizacija doma i uklanjanje nereda – 23 %

Planiranje obroka i kupovina namirnica – 23 %

Upravljanje kućanskim računima i financijama – 21 %

Pranje rublja – 20 %

Glačanje – 20 %

Planiranje i koordinacija svih mojih kućanskih poslova – 19 %

Vrtlarstvo – 15 %

Čuvanje kućnog ljubimca – 8 %

CONVERSATION