F Osigurano 20.000 doza cjepiva protiv pneumokoka - Totally Glamourous

Osigurano 20.000 doza cjepiva protiv pneumokoka

 

Hrvatski zavod za zdravtveno osiguranje osigurao je i distribuirao doze cjepiva protiv penumokoka, koji uzrokuje upalu pluća.

„Za ovu godinu HZJZ je osigurao  20 000 doza cjepiva protiv pneumokoka i ona su podijeljenja ordinacijama obiteljske medicine, kao i županijskim zavodima za javno zdravstvo.“- poručila je Vesna Višekruna Vučina, dr. med., specijalist epidemiologije, Voditeljica Odjela za cijepljenje, Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti, HZJZ.

 

Cjepivo protiv pneumokoka preporuča se svim osobama koje su u povećanom riziku. To su kronični bolesnici, onkološki bolesnici i sl. Ono je za njih besplatno i cijepiti se mogu tijekom cijele godine.

 

„Osobe u povećanom riziku trebale bi se cijepiti, kao i oni iznad 65 godina, jer ih štiti od mogućih komplikacija. U našoj Klinici napravili smo istraživanje prije pandemije COVID-a, gdje smo utvrdili da se čak 80% bolesnika trebalo cijepiti, a to je učinilo njih nešto manje od 10%. Sada je situacija nešto bolja, ali i dalje nije zadovoljavajuća.“- rekao je izv. prof. doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med. spec. infektolog i subspec. intenzivne medicine, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

 

Zbog nedovoljne informiranosti o ovoj bolesti kao i pravodobnoj zaštiti, pokrenuta je javno- zdravstvena i edukativna kampanja „Reagiram i preveniram“.

 

„Uvidjeli smo kako velik broj ljudi ne zna što je pneumokok, a kamoli da bi se trebali protiv te bolesti cijepiti. U sklopu ove kampanje idemo na teren, među ljude, baš kako bi ih informirali o ovome problemu. Jer, cijepljenjem mogu izbjeći hospitalizaciju, velike zdravstvene probleme i na koncu, mogu svoju kroničnu bolest držati pod kontrolom.“- rekla je dr. sc. Zrinka Mach, mag. soc. geront., predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i voditeljica kampanje „Reagiram i preveniram“.

 

Građani se mogu cijepiti kod svog obiteljskog liječnika, u županijskim zavodima za javno zdravstvo. Također, pacijenti koji se liječe na Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac, kao i na Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu mogu se besplatno cijepiti.

 

„Naši pacijenti već imaju problema s plućima i moraju paziti na sebe, tako da u razgovoru s njima i kada dobiju sve potrebne informacije, oni pristanu na cijepljenje protiv pneumokoka. Mogu reći da smo doista zadovoljni odazivom.“- prof. dr. sc. Gordana Pavliša, dr. med., specijalist internist, Klinika za plućne bolesti KBC Zagreb.

 

„Zadnja tri tjedna je povećan broj oboljelih od respiratornih bolesti u našim ordinacijama. Međutim, mi komuniciramo s našim pacijentima i oni znaju da se mogu cijepiti protiv pneumokoka tijekom cijele godine. Tako da nema neke velike gužve za taj dio. Jako je dobro što se cijepiti može i na drugim mjestima, osim ordinacija liječnika obiteljske medicine. Ono što bih predložila jest da svatko od liječnika tko ima pristup e- kartonu može vidjeti treba li se pacijent cijepiti i to bi mogli učiniti na izlasku iz bolnice.“- poručila je Vesna Rukavina Potočki, dr. med., spec. obiteljske medicine, KOHOM.

 

Osobe s kroničnom srčanom bolesti (srčano zatajenje, kardiovaskularna bolest) mogu imati do 10 puta veći rizik za razvoj invazivne pneumokokne bolesti u odnosu na zdrave osobe iste dobi. Osobe koje imaju šećernu bolest mogu imati do 5 puta veći rizik za razvoj invazivne pneumokokne bolesti u odnosu na zdrave osobe iste dobi. Dok osobe s kroničnom bolesti pluća (astma, KOPB) mogu imati do 17 puta veći rizik u odnosu na zdrave osobe iste dobi.

 

Javno- zdravstvena i edukativna kampanja „Reagiram i preveniram“ već treću godinu zaredom educira građane o prevenciji i zaštiti pneumokokne bolesti. U Hrvatskoj je cjepivo dostupno i besplatno za sve osobe koje su u povećanom riziku.

CONVERSATION